tisdag 29 januari 2013

Presentation av mina hästar

Fuxia "Ida" Shettlandsponny 1993-2012
Ida fick jag innan jag fyllde 6år.. Hade ridit på grannens ponny lite innan och skulle väl nu ha en egen bara för att. Men Ida fick stanna med mig livet ut och många turer har jag fått vara med om (alla vet väl hur shettisar kan vara mot sina små ryttare) och däremot så har jag säkert tagit med henne på mycket också. Tex när jag och grannen kom på att vi skulle åka till ridskolan och rida lektion med våra ponnysar som annars bara härjade i skogen. Pyttsan, det blev rodeo och tjohej bångstyriga ponnysar i det där ridhuset. hehe. Körde Ida lite med en alldeles för tung vagn som min morfar byggt åt mig och när jag ville köra på allvar fick jag en lätt sulky, som Ida tyckte var alldeles för lätt och skenade runt huset (dagen innan min födelsedag när jag fick den) och jag for i backen och skrapade upp hela axeln och fick besöka sjukhuset några dagar i sträck för att lägga om såret. Och sen hade jag helt enkelt inte modet att köra henne igen. När jag blev för stor för att rida henne fick hon bara va, gå på promenad, följa med på släp, låta grannungarna och diverse rida henne, hon var väldigt snäll mot barn ändå. Hon fick ett föl också som blev sålt men kom tillbaks efter några år då dom nya ägarnas dotter tröttnat på hästar. Det var lilla Fanny det, hon hade dåliga luftvägar och fick följa sin mamma till gröna ängarna i våras.Wall Street King Varmblod 1992-2008
När jag var för stor för Ida ville jag rida stor häst såklart. Red mammas busiga nordis lite och började på ridskola... vilket var så himla fel och tråkigt att jag tillomed glömde sista lektionen innan jag sa upp mig, höll mig nog knappt där ett halvår. Fick iallafall Kingen då, som jag inte lyckades rida speciellt bra på provridningen (men det fanns ju tydligen bara en häst i världen för mig). Han stod hemma en natt och nästa dag skulle jag rida ner han till betet, vilket bara var att glömma. Hade ingen kontroll överhuvudtaget på denna gamla travare. Fick helt enkelt nöjja mig med att lyckas leda ner han. Mycket stress och sönder kropp, många snabba galopper och funderingar över hur det var ställt i kroppen. Insåg att det inte funkade att ha bett i munnen på en så stressad travare så det var då jag gick över till bettlöst. Sen skrittade vi bara.. och skrittade, flera mil hur långt och länge som helst. Han blev lugn och Då när han fått en lugn och behaglig sista tid i livet bestämde jag mig för att han skulle få lämna jordelivet och den onda, stressade kroppen. Jag hade gjort allt jag kunnat, gett han ett bra och värdigt liv.

Efter Kingen fanns det inget liv längre egentligen. Mamma ville att jag skulle köpa en "riktigt" häst och träna och tävla western, som jag hade velat med Kingen. Men jag ville ingenting längre.. förrän en dag flera månader efter, NU ska jag ha en häst.


på den akademiska tiden, satt på henne första gången på hösten och här är på våren.. efter mycket markarbete med kapson. hann rida lite med stång i munnen, hade bara tygeln löst i handen och red på kapsonen.

Keep Star Varmblod 2004
Efter mycket om och men hittade jag Star. Och då var det bara hon, efter några veckor med henne kände jag tillomed att en del av Kingen fanns i henne. Hon var oriden 4år och hade bara stått i hagen påstods det. När jag tänker efter nu kunde jag inte vetat vad jag gav mig in på.. att köpa en oriden häst och rida in själv. Ut på betet med dom andra släpptes hon och jag cyklade ner oftast mer än en gång om dagen bara för att få vara i närheten och få se min stora fina rödbruna häst. Byggde en provisorisk rundkorall mitt i hagen som först fick stå bara så att hon kunde bekanta sig med den. Sen började jag ta in henne i den, varje dag. Beröring, borsta, umgås, lyfta fötter(vilket var problem bak), la in sadeln i rundkorallen och lät henne kolla in den, la på pad, drog runt täckesjord, longerade med allt, och tillslut hade hon sadel och jag satt uppe på henne.. bara en månad efter att jag tagit hem henne. Åkte på kurs inom det akademiska vilket vi fått väldigt mycket bra från, i inridningen och allt. Sen klev vi på vårat spår, dit vi ville... western! och knappt två år efter jag fått henne rider vi våran första Eklass western riding där jag gjorde ett fel och en Eklass horsemanship som vi vann! Första beviset på att vi lyckats med vårat samspel.
Star är idag den välridnaste, lättaste häst jag ridit.. och som jag kan kasta upp vilken ovan ryttare som helst på då hon alltid försöker vara sin människa tillags. Hon hjälper även till med träning av andra hästar då hon Inte tollererar stress och säger åt dom mycket bättre än mig, vad annars? hon är ju en häst. 


haha komigen Miranda!
Queens Miranda Varmblod/Tinker 2008
Miranda har jag nu haft i ett år ca. Hon var den hästen jag egentligen ville ha efter Star, men när hon var tillsalu tvekade jag inte att köpa henne. Har nyss skrivit om detta om ni hängt med. Men iallafall är hon väldigt bra grundinriden hos Carro, i bara grimma. En busig och envis flicka men OJ så duktig! Hon funkar fint på turer nu men jag vill även fortsätta utbilda henne såklart och se vart det leder ;)


Ricky M Varmblod 2001
Ricky har levt med oss sen våren 2012 och inte förrän nu börjar hans kropp komma tillrätta med det naturliga. Att gå barfota (fötter, ben och leder har genomgått en omställning), leva fritt i lösdrift, fri tillgång på mat och att hanteras rättvist och fritt på hans villkor. Han har fått ta den tid han behöver, att ställa om kropp och tankar och nu börjar han för första gången för mig, se levande ut. En levande häst som inte lever i för små skor, bett hårt uppdraget i munnen, slita och dras hit och dit, kontrolleras varje steg han tar och aldrig få ge egna förslag. Men nu får han det och börjar verkligen få smak för livet! Nu behöver han bygga mer muskler, i hans egna takt. All lycka till min sötaste Ricky, man inser nog inte hur söt han är förrän man sett han IRL.

Queen är Mirandas mamma och är inte min nånstans egentligen.. och kommer inte att vara förutom själsligt, hon kommer alltid finnas inom mig och mer än så säger jag inte här och nu.

Vi söker nu fler hästar att bekanta oss och leva i harmoni med. Helst varmblod eller billigare häst av westernras (quarter,appaloosa,paint), helst vallack och inte äldre än -00. Inget krav på utbildning eller dyligt, svårlastad eller olater gör absolut ingenting.. bara hästen har en frisk kropp. Har du eller vet någon som har en passande häst som behöver ett nytt stimulerande hem, tveka inte att höra av er vi är mottagliga för alla förslag. Läs gärna mer i bloggen om vardagliga tankar och umgänge med hästarna, Ingen häst sätts i andra hand, vi tar till oss av hästarnas förslag och vi försöker alltid eftersträva det naturliga levenet och kommunikationen mellan häst och ryttare.

1 kommentar:

  1. Lassemannen söker fodervärd igen, minst 1 år till tills jag går ur skolan! :) / Moa

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar ett spår efter dig hos oss :)