söndag 15 september 2013

Höstfix

I tre dagar har pappa varit här och fixat med ligghallen och utestallet nu. För det första så på fredag morgon hade puckona puttat ur fönstret på ligghallen, som inte blev så bra ditsatt i vintras vid panikbygget. Tänkte att jag matar dom och sätter i fönstret sen. Men medans jag gav Trusten och saltade hans hö så passade Miranda och Ricky på att gå in och börja bråka = Ricky försöker hoppa ut genom lilla fönsterhålet. Herregudja som tur gick det inte och väggen tog inte för mycket stryk. 

Så.. Pappa satte dit gallren, som jag egentligen tycker blir fult.. Men bättre med säkerhet, speciellt när det är ett glasfönster. Som tur var så hade det inte ens gått sönder när dom puttat ur de. Sen köpte pappa lite nya järn och gjorde alla väggar stabilare då det inte blev så stabilt från början. I våras va han ju fan där en gång i veckan och satte tillbaka väggar som mina monsterhästar puttat ur!

Sen så var det så här att för flera år sedan, minns inte ens när, så gick en plastruta på utestallet sönder. Så sen dess har det bara varit en sopsäck för hålet. Men nuså hade jag fått en plastfönsterbit av farmor. Perfekt att såga till och sätta i. Trusten blev så nöjd och gick direkt in och kikade ut på mig som höll på sätta staket runt dynghögen, som dom annars fått klampa runt i om dom vill. Trusten gillar att stå inne väldigt mycket. Trusten och Driving stod ju på stall innan och dom verkar helnöjda nu med att få välja själva när man ska va inne eller ute!

Annars i helgen har jag inte hunnit med att rida så mycket eller så. Förutom att Star var och badade med Tyson i fredags, Driving var ut efter Ricky som varit sjukskriven några dagar men nu pigg och glad. 
På lördagen hade Miranda ett långt arbetspass på järnvägen och uppför backar med mycket galopp, och bett i munnen+grimman såklart då vi inte klarar av bettridning mer än i skritt än. 
Och så skulle jag och Ricky ut och klättra och galoppera uppför backar.. Men halvvägs fick Ricky syn på sjön och ville verkligen bara dit! Så jag lät han trampa fram på villkoret att vi vände om det blev för mjukt, vilket det blev snabbt för det är som myrmark där. Vände och framme vid vägen igen precis när jag känner att han ska ta i och hoppa upp på vägen så faller han ihop! Tänkte snabbt att jag måste kasta mig av men innan det så var min starka pojke uppe. Kastade mig av och kollade benen, han hade sjunkit ner med bakbenen och det blödde lite. Inte så det rann så behövde inte stoppa något. Gick hem med min lilla pojke och stannade och pussade typ varannan meter, han var ju inte ens halt eller så men vafan. Hem och spolade av och kom fram några mer skrapsår men inget allvarligt så strök bara på kyllera. Och idag har det inte blivit värre så var väl bara ytligt.. Så kommer man in och läser om Olivias Arthurs hagkompis som smitit och gått ner sig. Fyfaan. Mina hästar och inga andras ska nånsin få dö!!

Dessutom hittade jag en grushög hemma som var perfekt att strö gångarna i hagen med så hästarna får lite att bita i/deras hovar. Har även börjat spraya alla mina små 20 barfotahovar med äppelcidervinäger minst en gång om dagen för att få bort all slags röta och få fina friska strålar!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg, här tittar jag in igen! :)
    Min korall kommer bli 17m i diameter. Roligt att du också ska bygga en, alltid kul att hitta likasinnade :)

    SvaraRadera
  2. Jäklar, läskigt när det blir sådana situationer!! Är lite oroad över det med min ligghall faktiskt. Den blir 4x7 meter alltså 28m2. Det är rätt litet för ligghall, får plats 2-4 hästar beroende på storlek. Vet att mina pållar är trygga med varandra och det leder sällan till större bråk, brukar räcka med att Kajsa tar en svängom och biter Lillen i rumpan. Brukar aldrig hinna bli sparkar och så. Men lite oroad att de ska tycka att ligghallen är för liten så de inte trivs. Eller att Lillen stängs inne/ute vid öppningen. Har valt att inte ha en hel långsida öppen, utan det blir en 2-meters-öppning på ena långsidan på 7 m. På ena kortsidan som är 4 meter ska det bli dubbeldörrar där traktorn ska kunna komma in. Så i värsta fall om de inte gillar den öppningen som finns, kan jag öppna upp dubbeldörrarna och ha en extra bred utgång där. :):):)

    Brukar förresten också spraya äppelcidervinäger i fossingarna. En sådan sak som vi med lösdriftshästar får vara noga med eftersom hovarna inte hinner torka lika bra som uppstallade hästar. :) Såg ut som att Kajsa hade lite början till röta nu i augusti men det försvann efter ett par dagar så det kan ha varit allmänt skit/lera just då. Har du problem med röta eller hovar som aldrig hinner torka ordentligt och så? Skönt att man kan ta in hästarna ett par timmar i stallet om de behöver torka. :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar ett spår efter dig hos oss :)