tisdag 26 november 2013

Beräkna fodret

Nu har jag tänkt att jag (för första gången, jepp) ska kolla höanalysen, se och räkna lite på hur hästarnas fodergiva ser ut. Hur som så har dom fri tillgång på grovfoder (hösilage) men innehåller det det som hästarna behöver, tillfredsställer det hästarnas kroppar? Behövs det kompletteras med några mineraler, mer protein (lusern typ) eller tas bort nånting? 

Jag kollade och jämförde olika företag man kunde skicka in prov och få analys från, jag ville få med allt. Tills grabben jag köper höet av klämde ur sig och skickade analysen till mig, precis som det borde va. Eftersom jag inte alls kan något om sånna där siffror och bokstäver så har jag sökt massa och läst och tillslut hittat ett program som jag hoppas kan hjälpa mig få fram rätt värden och vad (om) jag behöver lägga till något. Men först så måste jag räkna ut vikten på mina små djur genom att mäta mankhöjd och lansmärkeomfånget på dom. Så det ska vi sysselsätta oss med ikväll hade jag tänkt (om nu dom går med på det och inte vill gå på bio eller något..), dessutom lyssna på magar ordentligt, lungor, känna puls och kolla svalget mm och anteckna. Något som kan vara bra att göra ibland och hålla koll på tills den dagen någon blir sjuk. Dock har jag inget stetoskop och dom på gg såg helt förvånade ut när jag frågade efter det. Nån som vet vart man kan köpa eller beställa ett stetoskop??

Så skönt att jag beställer hem balarna det här året och slipper känna stressen att åka flera mil för att hämta varje vecka. 

3 kommentarer:

 1. Sååå skönt att ha flera balar hemma! Tänkte också bunkra upp inför vintern, liksom trökigt att få slut när det är snöstorm någon kväll...

  Vill också göra riktig analys av höet, så man förstår exakt vad de får i sig och vad de saknar. Höbonden jag köper mitt nya hösilage ifrån hade ej analys på höet så då får jag fixa analys själv, desperat som man är i hölösa tider...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det skönt, vi har hållt på och jävlats i varenda snöstorm känns det som i Alla år! Dessutom nu när jag varit själv med djuren.

   Det kan vara värt att göra en analys, kolla upp olika analysföretag då så du får med allt du vill veta, alla tar inte med allt. Du har stora hösilagebalar va? Det brukar rekommenderas att man använder höborr då och att det är tungt mm, men läste att man kan ta ur sin öppnade bal och frysa ner det och ta ur nästa mm och samla tills man fått ihop, bara ett tips :) På hastsverige.se har dom ett dugligt foderstatsprogram som jag använde, bara för att liksom få veta om det var tillräckligt med protein, vitaminer mm. Svårt att förstå något och räkna själv :p Lycka till!

   Radera
 2. Åh, bra tips! Ska absolut göras snarast! :D Måste prioritera det känner jag. Vill veta vad hästarna faktiskt äter, när man tänker på det är det ganska läskigt att inte veta vad de stoppar i sig, med olika slags bönder och olika slags växter/säd/behandlingsmetoder.. Ja, stora hösilagebalar har jag! Eller jag är ganska säker på att mina räknas som stora, brukar inte kunna hitta mycket större haha.. Hur stora är dina i diameter typ?

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar ett spår efter dig hos oss :)