söndag 16 februari 2014

Hur får jag min häst trygg på uteritten?

Först och främst vill jag verkligen tacka Hanna och även påpeka att jag är inte ensam, alla är vi duktiga på olika saker. Precis som du är väldigt duktig inom det Akademiska :)

Hanna undrade hur hon ska göra för att få sin häst att känna sig trygg med henne på uteritten och lita på att hon håller koll på omgivningen. Detta har jag tänkt ta upp länge eftersom jag ser så mycket skräckexempel där ute, ryttare som verkar livrädda, har noll koll och folk som inte ens kan leda sin häst. Jag har inte känt att det har varit min sak att lägga mig i men nu när Hanna ändå frågar så gör jag ett helt inlägg och hoppas att fler än Hanna kan ta del av det här och få ut iallafall något av det. Det här är iallafall hur jag gör och vad jag tänker mycket på, inget jag hittar på utan vad som funkar och inte funkar för oss. Valde att inte lägga in några exempel och historier här men det kan jag även gärna berätta om :) Om det är något mer ni funderar över eller behöver hjälp med så finns jag till här för att hjälpa och vägleda så gott jag kan, via datorn eller irl. 

Först och främst: Andas! Det behöver alla tänka på ibland, även jag. Dra in luft med näsan så låångt du bara kan och ut genom munnen. Minst en gång och helst flera gånger under turen. Börja med att andas, uppstår en situation andas, avsluta gärna med att andas. Prova själva att ställa er upp och håll andan.. Vad händer? Ni spänner er antagligen i hela kroppen. Så andas och släpp på spänningar, ända ner i hästen. 

Gäspa är också ett bra sätt att släppa på spänningar, både för människor och hästar. Att släppa på käkarna, ofta spänner man ihop käkarna utan att man tänker på det. Så öppna munnen, stretcha käkar. Hästar kan ofta stänga in sig spänna ihop mun och käkar, då brukar jag enkelt och försiktigt smeka mulen och pilla upp munnen som om jag skulle stoppa in ett bett. Då får man dom att öppna munnen och tugga litet. Har man en häst som har en tendens att stänga in sig kan det hända att man får upprepa det ofta. Jag tycker det är väldigt viktigt, för en instängd och spänd häst är ofta väldigt svår att kommunicera med. 

Sträck på dig som om du gjort saken tusentals gånger förr och kan den där saken, visa din häst på så vis att du är säker och tveka inte! Fokusera på en punkt långt långt bort ditåt ni ska, kanske en punkt så långt bort bortanför en kurva som ni inte ens kan se. Sträck på halsen och var verkligen fokuserad på att där borta finns verkligen något du skulle vilja ta dig till och utforska.

Gå med självförtroende! Tänk på ditt steg, går du osäkert med små osäkra steg.. Ja då kan du lita på att hästen inte känner sig trygg med dig. Man tänker ibland inte ens på hur man går, och tillomed jag har tränat på att just gå. Självsäkra kliv och rör gärna armarna vid sidorna med dina steg. Samma här, prova att gå med små steg, håll upp armen vid magen tex. Du spänner dig. Släpp ut armar och ben och gå som stoltheten själv. Tänk dig att repet är den svajande svansen på fölets mor som han/hon följer tryggt.

Fokusera framåt, tänk framåt och gå framåt! Om ni nu ska framåt, så varför inte bara göra det. Ett fel man oftast gör är att stanna när hästen stannar, vända sig om, glor hästen i ögonen och undrar varför den inte går fram. Antagligen för att du heller inte går fram. Vissa hästar behöver titta och tänka en stund men sluta inte gå för det. Menar inte att man ska dra till och tvinga med sig hästen, utan låt hästen undersöka och fundera men du fokuserar fortfarande framåt mot målet, förbi det läskiga. Titta helst inte ens på det läskiga du själv, bara långt framåt.. Men se till att du inte snubblar :p Been there Done that!
Kika inte bak.. Något man ofta ser och gör själv när hästen blir orolig och det gör hästen ännu mer orolig när du inte visar att du har kusten klar framåt.

Har du en häst som gärna trippar på, ja skit i det, låt den göra det då bara den håller sig bakom dig och inte trampar på dig. Fortsätt bara fokusera på ditt mål framåt! Håller hästen avstånd så är det ok att trippa, om du fortsätter gå självsäkert kommer den ändå inse tillslut att det inte leder nånstans att trippa. Skulle hästen få för sig att trippa på dig så är det helt förbjudet! Detta är säkert också förbjudet men jag brukar sparka bakut om hästen kliver på, utan att titta på den. Sparka till och hästen lär sig att inte kliva på, man brukat inte ens behöva träffa för dom flesta hästar blir så förvånade. För att detta ens ska vara värt så är det såklart väldigt viktigt att man ger hästen rep och utrymme att hålla sig bakom på avstånd för att inte trampa på sin människa. Väldigt ofta ser jag människor som håller hästen hårt och kort och sen blir arg och undrar varför hästen klev en på foten eller knuffade den med huvudet, antagligen för att den inte hade getts utrymme att göra av sin stora kropp nån annan stans. 

Lär av de mer vana och trygga. Alla kanske inte har möjligheten som jag, men det jag alltid drar nytta av är att nya ovana hästar får gå med och lära sig vara trygga med mina vana hästar. Har man en trygg flock så inser den nya att det inte finns något att stirra upp sig över. 

Allt detta var nu från marken, eftersom jag alltid kliver av när jag känner att mina hästar blir oroliga. Tar oss hellre fram och förbi tryggt, kan låta fegt men tänk på säkerheten. Och har man gått tryggt med hästen förbi något farligt så efter några, kanske tiotals, gånger så är ni säkert så pass trygga att ni kan ta det ridandes. 
Men väl uppe på ryggen då om din häst gärna stirrar upp sig och drar iväg. Starta inte en kamp! Att sitta och hålla och dra (spänner sig) i sin häst skapar inte något annat än en kamp mellan ryttare och häst. Ryttaren spänner sig (visar oro), hästen vill skynda = ryttaren drar, samtidigt som du spänner dig mer och driver på. Och ja jag är en sån som predikar allt om att hästen inte gör fel, att vi måste se till oss själv jämt. För oftast finns det faktiskt en förklaring, till något vi gör eller har gjort för att våra hästar ska bli som dom blir. Tex en häst som blir stirrig ute, heelt utan anledning, har kanske inte varit ute på äventyr speciellt mycket och så tar vi för givet att hästen ska vara van eller så hände något otäckt för hästen för flera år sedan som den har svårt att släppa. Så kliv av då istället och visa hästen trygghet, tills ni har tagit det ända upp till ryggen. 

Var positiv, glad, ha kul, beröm, peppa, övertyga din häst att det går bra och att den kan vara säker med dig! För visst har vi våra hästar till att ha kul med? Så se då till att ta tillfälle i akt och ha så kul det går varje liten stund du är med hästen. Om du har en dag då du känner dig nere, är ledsen eller arg, trött eller stressad.. ta då och varva ner med en promenad istället, eller helt enkelt strunta i att ge dig ut. Kan nog garantera att hästen hellre umgås med dig när du är pigg och glad än när du är stressad och sur, det kan bli så mycket som går fel om du inte har full fokus.

Lycka till allihopa på era uteritter, nu vill jag se fler säkra, glada och trygga ekipage ute!
Kan lilla jag så kan ni också! :D

På väg ut i skogen för grillning med mina 5 hästar, två med packning. En trygg säker flock ger mig så mycket styrka och trygghet tillbaka! Om ni är intresserade av att rida med handhäst så har jag skrivit ett inlägg om det  HÄR!

5 kommentarer:

 1. Tack för inlägget! Jag tänker likadant, andas, sjung, titta inte på det "farliga". Sen tycker jag att det du skriver om att kliva av och hellre en gång för mycket är bra. Min känsliga medryttarhäst har inte varit ute särskilt mycket på lång tid och även om det gick bra när hon hade vanan inne måste vi utgå från noll nu. Största problemet uppstår när hon börjar takta och trippa, ligger på framåt och blir frustrerad över att hon inte får ta till flykt. Att ta i bettet är big no no då hon blir klaustrofobisk, har repgrimma eller kapson på också så att jag kan ta i den. Perfekt att även leda i om jag hoppar av. Det är nog mest att bara fortsätta som jag gjort och passa på att ta en liten runda ut var gång jag rider så att vi kan utöka efter hand.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra inlägg! Mycket nyttigt! :)
  /Sandra

  SvaraRadera
 3. Sv; Ja du har så rätt! Det blir ju en rollback fast i skritt, haha! Åh jag önskar jag hade någon att träna western med, så man verkligen kan bolla idéer! Men då kan jag ju fortsätta att träna det fast som rollback och träna spinn som Chris beskrev, måste börja lite smått redan ikväll!!
  /Sandra

  SvaraRadera
 4. Vilket bra inlägg, jag brukar ofta sjunga och prata högt med positiva inslag när jag rider ut :)

  SvaraRadera
 5. Vilka bra inlägg jag har missat ser jag! Skitbra text, fick många bra tips nu kände jag. :) Försöker alltid tänka på att andas och eventuellt börja sjunga om jag blir stel, för ibland kan det vara svårt att andas djupt när man helst bara vill spänna sig. Om man då sjunger så andas man automatiskt med magen (beroende på om man kan sjunga eller ej då hehe) och det lugnar sig. :)

  Men du, vad har hänt med ena din pålle? Läste något om cancer? Eller är jag helt ute och cyklar nu? Styrketankar till dig i alla fall då!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar ett spår efter dig hos oss :)