söndag 9 mars 2014

Långtur med åsnefight

Igår var det utlovat sol hela dagen, behöver jag ens säga att jag och hästarna klev upp i tid och var laddade?? Det var såå himla fint, och varmt.. Och lerigt i hagen. Pälsarna yrde och Ricky var täckt i lera så ingen sadel på där inte. Det var riktigt skönt att komma från hagen och ut i skogen. Det var en blandning av snö, blöt grusväg och torrväg, det gjorde nog så gott för små barfota hovar. Dom blev rena av snön och fint igång satta av grusvägarna. Snabbt blev hästarna väldigt varma och törstiga och många många gånger fick vi stanna för att dricka ur allt vårvatten som rann bredvid vägarna och svalka med snö. Istället för att klä av eller låta dom rulla med sadlar och packning (går ju såklart inte) så tog jag upp snö och gnuggade dom med, vilket dom verkade uppskatta.

Efter en mil (nästan halva vägen) var vi ute på okänd mark och började leta efter någon stans att lucha. Vi hittade en torr och fin plats vid en sjö i solen. Hästarna mumsade på deras 12kilo hö som Driving stolt burit hela vägen (han verkligen tar sin uppgift på allvar), och jag åt mackor med kaffe. Där höll vi till i en timme innan vi begav oss ännu lite längre bort på okänd mark (hade såklart karta så jag visste vart vi var). Vi kom in till byn Gessberg som vi skulle runda innan det bar av hemåt. Vi möttes av en trevlig kvinna vi stannade för att prata med en stund. Vi (jag,haha hästarna säger inte så mycket) berättade vart vi kom ifrån och att vi lunchat vid sjön innan hemfärd. Längre fram fanns det andra westernhästar berättade hon och vi fortsatte ditåt. Där fanns inte bara hästar utan en Åsna som började åsnalåta(?), visste först inte att det var en riktig åsna då det är vanligare med mulor som Miranda och Ricky dessutom sett hos Peter. Väldigt mystiskt läte och lukt tyckte hästarna men vi var jätte duktiga att fokusera framåt förbi.. Då kommer åsnan ur hagen och kastar sig på oss alla! Miranda får såklart panik och för att förhindra att hon trasslar in sig i Driving, Star och Ricky som satt ihop så var det bara att släppa dom och ta henne till sidan. Tog mig av i säkerhet och lugnade henne och ser åsnan hängandes i Drivings grimma! Dom alla fyra yr omkring och att gå mellan vore bara en risk att bli trampad på, dessutom visste jag ju inte hur åsnan skulle reagera mot mig. Jag ropar och ropar för att få någon reaktion från gården som åsnan kom ifrån, men ingenting. För en stund drar jag och Miranda oss mot gården för att hitta nån som kan ta åsnan, då mina hästar och den där drar sig bortåt, Driving med åsnan hängandes På sig! Jag kan bara inte lämna dom så jag går, redo med änden av Mirandas rep, mot kaoset: Nu jävlar får det vara nog! Star taggar också till och får in några smällar på åsnan som då tar sats mot mig och Miranda så jag slår upprepade gånger i marken för att markera: Kom inte hit! Driving kommer snabbt fram till mig med resten av hästarna och vi kan ta oss mot gården. Flera gånger fick jag och Star säga ifrån mot åsnan som kom för nära. Inte förrän jag står på trappen hos ägaren med hela konkarongen så kommer hon ut. och tar fast sin "den där" som jag då kallar den, tills hon förklarar att det är en riktig åsna. Dessutom hingst så inte konstigt att den blev sugen, men att gå på Driving (som är valack) var väl lite..? Haha..

Man kan skratta åt att ha blivit attackerade av en åsnehingst, men just då var det väldigt kaos och hemskt. För att inte tala om stackars Driving som inte visste vad han skulle göra, med en konstig liten filur hängandes över sig. Vi stod kvar en stund, pustade ut och pratade med åsneägaren. Visiterade hästarna och Star hade skrapat av en storbit skinn på ena bakbenet, det kom inget blod och hon gick bra på benet och verkade inte berörd av det så vi fortsatte hemåt. Stannade flera gånger och kylde benet med snö men hon var mest bara glad och ville fortsätta hemåt. Vi fick stanna igen massa gånger och dricka vatten, så viktigt att dom får i sig vatten när dom känner att dom behöver det. Dessutom var dom helt svettiga utav åsnefighten. 

Det blev en helt underbar solig dag (förutom åsnan då) på 6,5 timmar och 2.3 mil. Hästarna är lite trötta och Star står med kyllera på benet, det blir någon dag återhämtning för dom och jobbveckan har börja för mig. På onsdag kommer equiterapeuten och kollar igenom Stars kropp, även Rickys rygg. Jag hoppas få hem lite spännande grejer i veckan, nån som kan gissa vad? ;)

Kommer mer härliga bilder från kameran när jag hunnit lägga in dom

1 kommentar:

  1. OJ! Det är verkligen inte vad man förväntar sig när man är ute och rider. Du redde ut det där riktigt bra och skönt att ni samarbetade du och hästarna för att få bort inkröktaren. Blir riktigt imponerad :)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar ett spår efter dig hos oss :)